De Rode Leeuw: De Nederlandse School in Beijing

Huiswerk 16 maart

Staal
Met staal lassen we even een ‘pauze’ in. Dat betekent niet dat we geen aandacht besteden aan spelling, maar dat we de geleerde afspraken herhalen met behulp van verschillende werkvormen.
Graag wil ik jullie vragen 4 opdrachten naar keuze te maken uit blok 5. Normaliter krijgen de leerlingen 2 opdrachten per bladzijde, dus er zijn nog genoeg opdrachten niet gemaakt. Bij elk blok slaan we de bladzijde waar ‘extra’ boven staat over, dus daar zou je ook van kunnen kiezen.

Thuisdictee
Gezien we een pas op de plaats maken en minder opdrachten uit het werkboek maken, wil ik jullie vragen extra aandacht te besteden aan het thuisdictee. Een aantal tips hiervoor:
– oefen afspraken door elkaar. Dit betekent dat je niet zegt ‘we oefenen nu garagewoorden’, maar dat je een woord zegt en de leerling zelf moet beslissen bij welke afspraak het hoort.
– oefen elke avond een aantal woorden, in plaats van alle woorden op een avond.
– oefen wat langere woorden met meerdere afspraken. Voorbeeld: kilootje. Kilowoord (je hoort ie maar schrijf i) en verkleinwoord (extra o +tje).
– je kunt voor inspiratie kijken in de woordenlijst, maar je mag ook zelf woorden bedenken.

De te oefenen afspraken:
Groep 4:
1. hakwoord
2. zingwoord
3. luchtwoord
4. plankwoord
groep 5:
woorden met tweetekenklanken (oe, au, ou, eu, ei, ie). Dit is geen aparte afspraak in Staal, maar je kunt in de woordenlijst genoeg woorden met tweetekenklanken vinden.
Groep 6:
11. verkleinwoord (ook de moeilijkere met -etje (ringetje), een extra klinker (paraplu+utje) en verandering van klinker (koning – koninkje))
12. achtervoegsel
13. kilowoord (probeer het lastiger te maken door ook woorden met ‘ie’ te vragen)
14. komma-s woord

Nieuwsbegrip
Groep 6 heeft nieuwsbegrip meegekregen. Graag wil ik vragen de aangestreepte opdrachten te maken.

Kilometerlezen!
Alle leerlingen doen mee met het kilometerlezen. We hebben een wereldkaart in de klas met de route van Beijing naar Amsterdam/Brussel. We moeten maar liefst 8000 kilometer afleggen! De vliegtuigjes zijn gemaakt en klaar om de eerste leeskilometers af te leggen. Papa’s en mama’s, helpen jullie mij, juf Alexia, meester Frank en de andere vaders en moeders mee?
Zie de e-mail van Alexia voor meer informatie!

 
Comments

No comments yet.

Leave a Reply