De Rode Leeuw: De Nederlandse School in Beijing

Stimuleer het Nederlands bij je kids

Door Marcel Vink

In het buitenland is het niet makkelijk je kind Nederlands te laten blijven spreken. Maar zeker als de kans bestaat dat je ooit weer terugkeert, en natuurlijk ook om gewoon met landgenoten te kunnen blijven praten in je eigen taal, is het belangrijk zoveel mogelijk Hollands mee te geven. Dat kan heel eenvoudig.

Het is uiteraard aan te raden om Nederlandse les te volgen bij De Rode Leeuw, al dan niet via het naschoolse programma, maar ook zelf kun je best veel doen om het Nederlandse taalgevoel van je kinderen te stimuleren.

Kijk bijvoorbeeld naar Nederlandse programma’s online. School-tv bijvoorbeeld, maar ook andere (educatieve) programma’s helpen kinderen om hun taalkennis te vergroten. Er staan heel veel programma’s op internet bij Uitzending Gemist, ook oudere. Op Tigertube, het Nederlandse online kanaal van het WAB, staan veel interessante en educatieve programma’s al mooi gerangschikt

Laat kids ook Nederlandstalige dvd’s bekijken. Dus Nederlands gesproken en niet met ondertiteling. Tijdens vakanties in Nederland kan er een mooie gelegenheid zijn om allerlei kringloopwinkels af te struinen naar leuke, maar ook goedkope dvd’s om mee te nemen.

En vaak onderweg in de auto? In het weekend veel op pad? Mooie gelegenheid om Nederlandstalige cd’s op te zetten, met bijvoorbeeld oudhollandse liedjes (om ook wat cultuurgoed bij te brengen). Of nog beter, luisterboeken. Ook die zijn beschikbaar bij kringloopwinkels of sites als Marktplaats.

Jonge kinderen worden ook graag voorgelezen. Haal dus zeker ook boeken bij de kringloopwinkels, op Marktplaats, of – wanneer er een (naschools) Nederlands programma wordt gevolgd via de Rode Leeuw – in de bibliotheek van het WAB. Via de leraren kunnen er eenvoudig meerdere boeken per keer worden geleend.

Wie nog meer wil doen, kan ook eens kijken naar Squla. Een mooi programma – ontwikkeld door leraren – om kinderen spelenderwijs hun kennis van de Nederlandse taal te vergroten. Kost enkele euro’s per maand en behandelt verschillende onderwerpen.

Kids kunnen er alleen maar profijt van hebben, want wat er op jonge leeftijd al ‘inkomt’, zal voor de rest van zijn of haar leven niet meer verdwijnen.

 
Comments

No comments yet.

Leave a Reply